Sukutapaamiset

Kauko Kariojalla heräsi kiinnostus juuriaan kohtaan jo nuorena maailmalla ollessaan.  Vuosien kuluessa hän etsi tietoa sukujuuristaan vapaa-aikoinaan. Hän kiersi eri paikkakunnilla tutkimassa maakirjoja, henkikirjoja, kymmenysluetteloita, kirkonkirjoja, maakunta-arkistoja ym. asiakirjoja löytääkseen suvun alkulähteille. Hänelle kertyi aikamoinen muistiinpanojen määrä. Hän kertoili mielellään sisarusten tapaamisissa tutkimuksistaan rönsyillen henkilöstä toiseen. Asiaan vihkiytymättömien päässäni henkilöt ja paikkakunnat pyörähtelivät suloisessa sekamelskassa eivätkä järjestyneet mitenkään systemaattiseksi järjestelmäksi. Taisipa joku kerran tuskastuneena sanoa, että laita hyvä mies niitä paperille, että niistä saisi jotakin tolkkua. Niinpä Kauko alkoi suunnitella sukukirjan tekemistä. Sukuseuran perustamisen jälkeen Kauko pisti tuulemaan ja kokosi tietonsa kirjaksi, joka joutui painosta sopivasti ensimmäiseen varsinaiseen sukukokoukseen 6.7.2008, joka pidettiin Pihkalassa. 

Kokouksia ja tapaamisia on pidetty seuraavasti:

  • Perustamiskokous, Kestilä, Ritola, 27.7.2007
  • 1. varsinainen sukukokous  Kestilä, Pihkala, vuonna 2008
  • Kesätapaaminen, Rokuan Kuntokeskus, vuonna 2009
  • Kesätapaaminen, Kestilän Seurakuntatalo, vuonna 2010
  • 2. varsinainen sukukokous,  Rokuan Kuntokeskus, vuonna 2011
  • 5-vuotistapaaminen, Oulu, Ravintola Kasarmi, vuonna 2012
  • Kesätapaaminen, Jyväskylä, m/s Rhea, vuonna 2013
  • 3. varsinainen sukukokous, Kestilän Seurakuntatalo, vuonna 2014
  • Kesätapaaminen, Kestilä, Maksinharjunmaja, vuonna 2015
  • Kesätapaaminen, Vaala, Manamansalo, vuonna 2016
  • 4. varsinainen sukukokous  Kestilä, Maksinharjunmaja, vuonna 2017
  • Kesätapaaminen, Vaalan Suviranta, 25.8.2020
  • Kesätapaaminen, Vuolijoen Riihipiha, 17.8.2019
  • 5. varsinainen sukukokous, verkkokokous, 15.8.2020
  • Kesätapaaminen, Pihkala, 21.8.2021
  • Kesätapaaminen, Kangasjärven maja, Kestilä, 2.7.2022
  • Sääntömääräinen kokous ja sukutapaaminen, Manamansalo, 19.8.2023

Sukuseuran perustamiskokous pidettiin 27.7. 2007 Kestilässä Ritolan talossa. Kuvassa ovat Kariojan sukuseuran perustajajäsenet. Seuran perustamiskokouksessa olivat mukana takarivissä vasemmalta ovat Martti Karioja, Markku Leinonen, Oiva Karioja, Jukka Karioja, Aune Karioja, Kielo Karioja-Mäkelä ja Kauko Karioja, eturivissä vasemmalta Teuvo Karioja, Konsta Karioja, Miro Karioja, Sirtten Karioja ja Raija Hukkanen. Seuran tavoitteena on lisätä sukulaisten keskinäistä vuorovaikutusta. Sen vuoksi seura pyrkii järjestämään mahdollisuuksien mukaan suvun vuosittaisia tapaamisia sopivissa suvun vaiheisiin liittyvissä paikoissa.
Kesän 2009 sukutapaaminen järjestettiin Rokualla. Paikka oli erittäin sopiva tapaamiselle, koska Kariojan sukujuuret vievät siihen suuntaan. Kuvassa on Rokuan talo n:o 4, jonka omisti aikoinaan Kaukon kirjassa mainitun ensimmäisen tunnetun esi-isämme, Jooseppi Karjalaisen poika, Heikki Karjalainen. Talo tuli Heikin omistukseen 1771 ja lienee ollut Karjalaisten omistuksessa vuoteen 1814 asti. Vierailimme paikalla ja saimme tutustua sen nykyiseen pihapiiriin.
Vuonna 2010 suku kokoontui Kestilän seurakuntatalolla 3.7. Sen jälkeen lähdettiin tutustumaan Karioja-nimen alkulähteille. Kestilän Rivinperällä oli Näpännivan kruununtorppa, jossa asuivat 1840-1860-luvuilla Reeta Sofia ja Pekka Karioja. He olivat asuneet avioliittonsa alussa Kariojan talossa N:o 31. Sen talon nimestä he ottivat sukunimekseen Kariojan. Saimme tutustua talon nykyisen isäntäväen ystävällisessä opastuksessa talon hyvin hoidettuun pihapiiriin. Talo on edelleen Kariojan suvun omistuksessa, koska talon emäntä on Reeta Kariojan pojan pojan tytön tyttö. Tässä talossa ollaan siis Karioja-nimen lähteillä, vaikka asukkailla ei nykyään sitä nimeä olekaan. Vierailun lopuksi kokousväki kokoontui yhteiskuvaan Näpän talon pihassa.
Sukuseuran 5-vuotistapaaminen järjestettiin Oulussa 14.7.2012. Paikkana oli Ravintola Kasarmi. Kokousväki kävi myös tutustumassa vanhaan kasarmialueeseen. Sää ei ollut kovin hyvä, vaikka keskikesää olikin. Pilvinen ja viileä sää ei houkutellut viipymään pitempään ulkosalla
Vuonna 2013 hallitus päätti pitää sukutapaamisen Keski-Suomessa, koska sielläkin on suvun jäseniä ja sinne olisi myös etelästä päin tulevilla lyhyempi matka. Kokouspaikkakunnaksi valikoitui Jyväskylä. Kokous pidettiin paikallisessa hotellissa. Kokouksen jälkeen kokoonnuttiin Jyväskylän Lutakon satamassa m/s Rhea-laivaan, jossa tarjoiltiin maittava ateria sekä risteiltiin kauniissa Päijänteen maisemissa.
Kolmas Kariojan sukuseuran varsinainen kokous pidettiin vuonna 2014. Kokoonnuttiin Kestilän seurakuntatalolla kuvassa näkyvällä porukalla. Osallistujia oli kolmisenkymmentä. Edellisen varsinaisen sukukokouksen jälkeen oli tapahtunut sellainen ikävä asia, että puheenjohtaja Oiva Karioja oli menehtynyt vakavaan sairauteen. Edessä oli siis uuden puheenjohtajan valinta. Kokous valitsi yksimielisesti Kielo Kariojan sukuseuran puheenjohtajaksi seuraavaksi 3-vuotiskaudeksi. Hallituksen jäsenet: Kielo Karioja-Mäkelä, pj., Pentti Karioja, vpj., Konsta Karioja, sihteeri, Veli-Matti Moisanen, Aarne Karioja, Heljä Karioja ja Paavo Haataja.
Vuonna 2016 tapasimme Vaalan Manamansalossa. Kohtaamispaikkana oli Kassu Halosen taidetalo. Paikka oli miellyttävä ja sinänsä nähtävyys. Saimme tutustua Kassu Halosen taidetaloon ja hänen elämäntyöhönsä asiantuntevan oppaan johdolla. Yhteiskuva otettiin salissa, jossa oli paljon Kassu Halosen rekvisiittaa.
Neljäs varsinainen Kariojan sukuseuran sukukokous pidettiin 1.7.2017 Kestilän Maksinharjun majalla. Kokouskutsua oli tällä kertaa noudattanut pieni joukko jäseniä. Kokouksessa valittiin uusi hallitus seuraavalle 3-vuotisjaksolle. Puheenjohtajaksi valittiin Aino Komulainen, varapuheenjohtajaksi Pentti Karioja sekä muiksi jäseniksi Raija Hukkanen, Aarne Karioja, Erkki Ojanaho, Vappu Vimpari ja Ritva Väyrynen. Hallitus kokoontui tämän jälkeen ja valitsi sihteeriksi Raija Hukkasen ja taloudenhoitajaksi Jukka Kariojan.
Kesätapaaminen Vaalan Suvirannassa 25.8.2018: Kauniilla paikalla Oulujärven rannassa sijaitseva leirikeskus tarjosi tapaamiselle rauhalliset puitteet. Tilaisuudessa juhlistettiin seuran 10-vuotista taivalta. Aino Komulainen oli koonnut kuvaesityksen seuran vaiheista. Tapaamisen yhteydessä pidetyssä ylimääräisessä sukukokouksessa Kauko Karioja kutsuttiin seuran kunniajäseneksi ja hallituksen ehdotuksesta seuran kunniapuheenjohtajaksi. Muistona tästä hänelle ojennettiin kunniapuheenjohtajan nuija.
Kesätapaaminen Vuolijoen Riihipihassa 17.8.2019: Tapaamisen yhteydessä tutustuttiin Vuolijoen Riihipiha -museoon. Vuolijoen kirkonkylässä sijaitseva talonpoikaismuseo esittelee kainuulaisen maaseudun pihapiiriä ja sen toimintaa sellaisena, kuin se oli ennen sähkön käytön yleistymistä. Riihipihaan kootut 35 numeroitua rakennusta ja noin 4000 esinettä kertovat siitä, millaista elämä oli Vuolijoella ja Kainuussa edellisten sukupolvien aikana. Museosta löytyy myös Kariojan sukuun liittyviä esineitä. Seppo Karioja muisteli, että museon perustaja Iikka Alasalmi oli kierrellyt myös Kestilässä ja Sepon setä oli antanut hänelle mm. rattaat, joissa oli käytetty renkaina vanhan Fordin renkaita. Museosta löytyi myös muita Paavon käyttämiä tarve-esineitä. Tapaamisen yhteydessä esiteltiin myös DNA-tutkimukseen perustuvan sukututkimuksen tuloksia Jaakko Kariojan (s. 1826) isälinjan selvittämiseksi. Jaakon isästä ei nimittäin ole kirjallisia dokumentteja olemassa. Työ jatkuu ja toivottavasti DNA-testien yleistyessä pystytään jäljittämään todennäköinenisälinja. Selvityksen tuloksia raportoidaan seuran www-sivuilla. 
Pihkala 21.8.2021: Vuoden odotuksen jälkeen päästiin lopulta kokoontumaan Pihkalan Maalaiskartanoon Kestilässä. Koronan takia edelliselle kesälle sovittu tapaaminen jouduttiin siirtämään vuodella eteenpäin. Pihkala tarjosi meille hienot puitteet kokoontua väljästi entisessä 40-lehmän navetassa ja päärakennuksen ruokasalissa, josta avautuu näkymä Siikajoelle. Siikajoki on ollut aikanaan tärkeässä roolissa alueen asuttamisessa. Se on tarjonnut reitin mereltä sisämaahan. Pihkalaan oli saapunut eri puolilta Suomea 15 henkeä. Ohjelmassa oli kahvittelua ja ruokailua. Lisäksi tietenkin arpajaiset, jossa kaikki arvat voittavat. Parasta antia oli kuitenkin Ari Kolehmaisen pitämä esitelmä Skypen välityksellä. Hän kertoi miten DNA-testeihin perustuva sukututkimus edistyy Jaakko Kariojan (s. 1826) isälinja osalta. Jaakon jälkeläisiä kannustetaan ottamaan FamilyTree DNA:n tarjoama serkkutesti DNA-aineiston täydentämiseksi. Pentti voi tarvittaessa auttaa testin ottamisessa ja lähettämisessä. FamilyTree DNA:n testi on siitä hyvä, että se tarjoaa mahdollisuuden analyysin laajentamiseen ilman uuden näytteen ottamista. Kolehmaisen esitys löytyy sukututkimus -välilehden takaa Kariojan sukuseuran webbisivuille https://www.karioja.fi/sukututkimus/ . Webbisivuille halutaan lisää vanhoja kuvia ja kuviin liittyviä tarinoita. Tarinaosastosta löytyy uusi juttu Katri Sakon (os. Karioja) vaiheista. 

Kangasjärven maja, Kestilä, 2.7.2022: Kesällä 2022 tavattiin Kestilässä. Kangasjärven maja tarjosi mukavat puitteet leppoisalle yhdessäololle. Paikalle saapui 23 henkilöä. Varsinaista ohjelmaa ei ollut, mutta keittolounaan lomassa järjestettiin perinteiset arpajaiset, johon osallistujat olivat tuoneet palkinnot. Pentti kertoi sukututkimuksen tilanteesta. Genin avulla voi hyödyntää sukututkimusyhteisön tekemää työtä ja etsiä yhteyksiä esim. tunnettuihin suomalaisiin henkilöihin. Genin antamiin sukulaisuuksiin kannattaa kuitenkin suhtautua kriittisesti. Genissä saattaa olla hyvinkin virheellistä tietoa. Geni-kuraattorit auttavat tietojen varmistamisessa. Jaakko Kariojan (s. 1826) vaimon Elisan sukujuuret johtavat Kainuuseen. Kainuun suvut on kartoitettu osittain melko hyvin aina 1600-luvun loppupuolelle asti. Sieltä voidaan löytää nykypäivänä elossa olevia kymmenensiä serkkuja. Lopuksi seilattiin vielä vanhoja valokuvia ja muisteltiin kuvien henkilöitä ja paikkoja. Useimmat henkilöt tunnistettiin ja samalla kuviin liityvät tapahtumat heräsivät eloon.

Sää helli meitä lauantaina 19.8.2023 Manamansalossa Kassu Halonen Taidetalossa järjestetyssä sukutapaamisessa. Talon tarjoamat puitteet olivat loistavat. Ruoka oli maittavaa ja Kassu Halosen museo tarjosi jälleen kerran mieleen painuvan elämyksen. Edellisen kerran olimme käyneet täällä vuonna 2016. Kokemus oli tälläkin kertaa kaikin puolin mahtava. Osallistujia oli tällä kertaa 30 henkeä. Sääntömääräisessä kokouksessa valittiin sukuseuran hallitus seuraavalle toimintakaudelle 2024 – 2026. Lisäksi ohjelmassa oli sukututkimukseen painottuvia esityksiä. Pertti Leinonen näytti kanttori Oskari Salmivuoren vuosina 1910 – 1939 ottamia kuvia Kestilässä asuneista Kariojista ja Rasinkankaista. Tämän lisäksi katsoimme sukututkija Ari Kolehmaisen tallenteen, jossa hän pohti mahdollisuutta perustaa DNA-projekti Siikajokilaakson sukujen isälinjojen selvittämiseksi. Esimerkkinä hän käytti Utajärven Kolehmaisia, joilla on yhteys Kariojien esiäiteihin. Kakkukahvit ja arpajaiset kruunasivat tilaisuuden. Kävijät lähtivät kukin tahoilleen tyytyväisenä. Osalla oli mukanaan tuore kirja Kassu Halonen Maailma on kaunis alkuperäisellä nimikirjoituksella varustettuna.