Ajankohtaista

Hyvät sukulaiset!

Tuon teille terveisiä Kariojien kesätapaamisesta Vuolijoen Riihipihasta. Tapaamispaikkamme oli tällä kertaa talonpoikaismuseo Vuolijoella. Se esitteli meille maaseudun pihapiiriä ja sen toimintaa ja esineistöä sellaisena kuin se oli ennen sähkönkäytön yleistymistä. Kariojien sukujuuret ovat syvällä maalaismaisemassa ja siksi ne esineet ja rakennukset olivat meille varsinkin vanhemmille hyvin tuttuja. Sähkön yleistyttyä maaseudulla, monet niistä entisistä työkaluista ja työtavoista on jäänyt unholaan eikä nuoremmat sukupolvet niitä tunne. 

Sukututkimus oli tärkeimpänä aiheena tapaamisessamme. Meitä oli viime lauantaina 30 innokasta sukulaista kuulemassa viimeisimpiä uutisia sukututkimuksen tiimoilta. Mehän olemme palkanneet ammattitutkijan ottamaan selvää Dna-tutkimuksen keinoin isälinjassa olevasta aukosta. Sukupuumme 5. polvessa isälinja katkeaa, kun Jaakko Reetanpoika Kariojan isä ei ole tiedossa. Pyrkimyksenä olisi löytää hänen isänsä suku. Tehtävä annettiin Ari Kolehmaiselle, joka on koulutuksessaan erikoistunut sukututkimukseen. Hän on perustanut yrityksen Suku-ja historiapalvelu Menneen jäljet. Dna-tutkimus on tuonut uusia keinoja. Tutkimusta varten pyydettiin kahta sukupuun eri haaroista olevaa henkilöä antamaan Dna-näyte.  Saimme kokoukseen Ari Kolehmaisen lähettämänä tämän hetkisen tilanteen väliraportin, jonka Pentti esitteli meille. Sututkimuksen tuloksia esitellään Sukutuimus-välilehdellä.

Kiitän kaikkia osallistujia iloisesta ja vapaasta mukana olosta.  Lämmin ja hyväntuulinen ilmapiiri oli aistittavissa keskusteluissa. Toivottavasti saitte mukavaa ajateltavaa, tutustuitte ennestään tuntemattomiin sukulaisiin ja mietitte jo ensi kesän tapahtumaa. Vinkkejä toiminnan virkistämiseksi otetaan mielellään vastaan. Miten saisimme lisää aktiivisia kävijöitä myös nuoremmasta polvesta?

Lämpimin terveisin ja hyvää syksyä kaikille toivotellen 

Aino